Fler språk – fler möjligheter

För många som flyttar till ett annat land så är språket ett stort hinder. Att inte kunna göra sig förstådd eller att inte kunna kommunicera ordentligt kan vara väldigt frustrerande. Att gå till läkaren och förklara på vilket sätt det gör ont i foten eller att fråga i mataffären var russinen finns är en självklarhet för den som kan språket, men kan man det inte blir det plötsligt väldigt tydligt vilket stort hinder språket faktiskt är. Visst kommer man lång med kroppsspråk, och man kan många gånger förstå en människa bara genom att läsa av sinnesstämningen, men språket är ändå det bästa verktyg vi människor har för att göra oss förstådda.

För mig kom språket väldigt lätt när jag flyttade till Sverige. Faktiskt så lätt att jag blev mer intresserad av språk och att lära mig fler språk (språk var i princip de enda ämnen som jag hade bra betyg i när jag gick i skolan). I Spanien lär man sig till exempel inte engelska på samma sätt som man gör här, och eftersom det är det mest internationella språket så kändes det viktigt för mig att även lära mig det. Förutom spanska, svenska och engelska så kan jag nu också en del franska och jag kan också göra mig hyfsat förstådd på tyska.

Hade jag inte bestämt mig för att bli djursjukvårdare så skulle jag nog ha satsat på något inom språk, för enligt mig kan man inte få för många sådana. Ju fler språk man behärskar, desto fler möjligheter ger man sig själv. Idag när vi lever i mångkulturella samhällen så är det en stor fördel att kunna många språk, för det innebär ju att man i sitt yrke kan kommunicera med väldigt många människor. Ska jag bli djursjukvårdare så underlättar det ju att jag utan problem även kan ta emot patienter som inte är från Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *